Sıhhat
Son Gönderi:
Kayropraktik Nedir?     |    Akıllı İnsan Kimdir?     |    

Kayropraktik Nedir?

Kayropraktik Nedir?
Ameliyatsız, iğnesiz ve ilaçsız bir tedavi tekniği olan kayropraktik, ilk olarak alternatif tıp savunucularından biri olan doktor Daniel David Palmer tarafından çıkarılmıştır. Basit olarak tanımlamak gerekirse elle ağrıya neden olan bölgeye masaj şeklinde uygulanır. Ancak gerekirse daha etkili masaj için basit araçlarla birlikte de yapılabilmektedir.
Başta Amerika da tanınmaya başlayan bu uygulama, zamanla tüm dünyaya yayıldı. Elbette dünya çapında bilinir olmasının altında sağladığı yararlar vardır. Bu tedavi de omurga ve sinir sistemi arasındaki ilişkiye odaklanılmaktadır. Elle ağrıya neden olan omurga sorunlarına müdahale edilir. Bu sayede vücudun kendi kendini iyileştirme mekanizmasının harekete geçirildiği inanılmaktadır. Böylelikle ağrı ve şikayetlerinizde iyileşmeler olur.
Tedavi esnasında eklemlere, elle uygulanan bazı manipülasyonlar ile baskı uygulanır. Omurgadaki sorunlu eklemler, olması gereken haline getirilir ve ağrının dinmesine yardımcı olur. Bu terapinin eğitimini alan uzmanlar tarafından uygulandığında ağrı sorunlarına çözüm olduğu bilinmektedir. Bunun yanında bu terapi, ilaç ve cerrahi teknikler kullanmaması ile pek çok kişi için uygundur. Özellikle terapi sonrasında ilaç kaynaklı riskler oluşmaması ve başarılı vakalar ise teknik üzerindeki merakı gün geçtikçe artırmaktadır.

Kayropraktik Ne İşe Yarar?
Manuel olarak uygulanan kayropraktik alını Yunanca “chiro” ve “practic” kelimelerinin birleşiminden alan bir tamamlayıcı tıp tedavi yöntemidir. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından verilen yeterlilik belgesi olan tıp doktorları tarafından uygulanır. Doğru ve yerinde yapıldığında bel ve boyun ağrıları gibi yaşam kalitesini düşüren şikayetlerde iyileşmeye destek verir.
Manuel yani elle yapılanlar arasında en akademik ve bilimsel olan bu tedavi şekli, sinir sistemini düzenleme amacıyla omurga, kas ve kemiklere müdahale edilmesidir. Omurga da olduğu düşünülen oynamaların ortadan kaldırılmasını sağlar. Böylelikle bundan kaynaklı gelişen ağrıların dindirilmesine yardımcı olur.
Manuel yapılan bu tamamlayıcı tıp tedavisi, omurga da oluşan kaymaların yerine getirmesini sağlar. Böylelikle omurga hastalıklarını ameliyata gerek kalacak düzeye gelmeden iyileştirebilir. Kısaca, omurganın yapı mekaniği bozulduğu zaman ortaya çıkan fizyolojik belirtileri tedavi etmeye odaklanmaktadır. Ancak bozukluk ameliyat gerektirecek düzeye gelmiş ise kayropraktik yeterli gelmez. Uzmanı tarafından doğru cerrahi müdahalenin yapılması şarttır.

Kayropraktik Hangi Hastalık için Uygulanır?
Kendine has uygulama alanları ve teknikleri bulunan kayropraktik, bu özelliği ile rehabilitasyon ve fizik tedaviden ayrılmaktadır. Detaylı fiziki muayene ardından sorun belirlendikten sonra çözümüne yönelik teknik ve müdahale alanı seçilir. Genelde tedavi sırasında hastaların ağrı ve acı duymaması bu tedaviye olan yönelimi artıran bir koşuldur.
Özellikle bel ve boyun ağrılarının tedavinde uygulanan kayropraktik terapisinin fayda sağladığı hastalıkları şu şekilde sıralayabiliriz;
• Hamilelikte pelvik kaslarının doğuma hazırlanması,
• Reflü, kolik ağrı ve kabızlık gibi sindirim sorunlarının tedavisi,
• Eklem ağrıları,
• Kalça ve uyluk ağrıları,
• Bel ağrıları,
• Boyun ve ense kaynaklı ağrılar,
• Migren ve baş ağrıları,
• Spor yaralanmaları kaynaklı ağrılar,
• Fibromyalji,
• Myofasiyal ağrı sendromları,
• Strese bağlı görülen yaygın kas ağrıları,
• Stres kaynaklı görülen kas ağrıları,
• Duruş bozukluklarından kaynaklı görülen sırt, boyun ve bel ağrıları,
• Bel ve boyun fıtıkları
Uzmanı tarafından uygulandığında iskelet sistemi ağrılarına yardımcı olan kayropraktik, aynı zamanda yan etkileri bulunmayan bir tedavi şeklidir. Ancak uzmanı tarafından uygulanmazsa her tedavi yönteminde olduğu gibi ciddi komplikasyonlar doğurabilmektedir. Bu yüzden işinin uzmanı ve Sağlık Bakanlığı tarafından yetki verilen kurumlardan hizmet alınması önerilmektedir.

Kayropraktik Fıtığa İyi Gelir mi?
Kayropatik tedavisi yukarıda da bahsettiğimiz gibi iskelet kaynaklı kas, kemik ve eklem ağrılarında yarar sağladığı düşünülen bir tedavi şeklidir. Ağrıya neden olan yapısal bozuklukların düzeltilmesi ve neticesinde semptomların iyileşmesine odaklanır. Özellikle bel ve boyun fıtıklarının tedavisinde Dünya Sağlık Örgütü tarafından kabul edilen bir manuel tedavidir. Ve Amerika Tabipler Birliği tarafından fıtıkların tedavisinde ilk seçenek olarak önerilmektedir.
Her ilaç ve tedavi şeklinin kendine has riskleri vardır. Ve bilindiği gibi alınan ilaçlar, hasta olan alandaki şikayetleri azaltır. Aynı zamanda böbrek ve karaciğer gibi organlara zarar verir. Bu konudaki bilincin artması ile birlikte son dönemlerde ilaçsız ve ameliyatsız tedavilere olan yönelimlerde artmıştır. İşte kayropatik omurganızdaki düzeltilebilir dizilim sorunlarını manuel olarak düzeltmeye odaklanan bir teknik olarak ilgi odağı olmuştur diyebiliriz.
Kayropraktik günümüzde 100’den fazla ülkede uygulanmaktadır. Vücudumuzun kendi kendini iyileştirme mekanizmasına etki ederek yarar sağlayan bu tedavi yöntemi, fizik ve rehabilitasyon uygulamalarıyla aynı anda uygulanabilmektedir. Şahsen boyun fıtığımdan kaynaklı şikayetlerim için fizik tedavime destek amaçlı bu terapiyi aldım ve yararını da gördüm.
Özet olarak Kayropraktik dünya çapında en fazla rağbet gören manuel tamamlayıcı tıp uygulamaları arasında gelir. Bu kadar rağbet görmesinin altında yatan da sağladığı faydalardır. Çoğu uzman bu faydalar üzerinde de durmak gerek diye düşünmektedir. Çünkü düşünseniz ya; bel fıtığından tekrar tekrar ameliyat geçiren ve yine de ağrıları dinmeyen birini. Tırım tırım derdine çözüm olacak tedavi yöntemleri arar. İşte kayropraktik ilaçsız, kimyasal uygulamayan ve ameliyatsız bir yöntem olarak üzerinde düşünülmeye değer bir tedavi şeklidir diye denilebilir.

Kaynakça:

https://chiropractic.on.ca/chiropractic-care/about-chiropractic-care/what-is-chiropractic-care/
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-chiropractor
 


Yazar: sihhat
26.10.2023, 08:36
Kategori: Sağlıklı Yaşam
Yorumlar: 0
Gönderiler: 553

Share

Yorumlar (0)
Henüz paylaşılmış yorum yok.

Yorum Bırakın
Please Giriş yapın yorum gönderebilmek için.